RitvaPuolakka

Presidentti Sauli Niinistön tutkielma

  • Niinistön opintosuorituskortti. Iltalehti 1.2.2012
    Niinistön opintosuorituskortti. Iltalehti 1.2.2012

Kuten muistamme, niin Laura Huhtasaaren gradun yhteydessä tuli esille, että milloin pääsemme tutkimaan presidentti Sauli Niinistön lopputyötä.

Ilta-Sanomissa 31.1.2014 olleen artikkelin mukaan tutkielma on luvattu toimittaa Turun yliopistolle jossain vaiheessa. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000710187.html

Tiedustelin 13.5. asiaa Turun yliopistolta ja tänään sain sieltä vastauksen.

 

"Hei,

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tutkielmaa ei säilytetä Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Tutkintovaatimukset olivat 1970-luvulla hyvin erilaiset kuin nykyään, ja silloiset lopputyöt olivat nykyistä merkittävästi suppeampia. Kaikkia 1970-luvulla laadittuja lopputöitä ei ole arkistoitu oikeustieteellisessä tiedekunnassa, koska niiden pysyvää säilytystä ei tuolloin edellytetty. Tasavallan presidentillä on hallussaan alkuperäinen tutkielma, ja hän haluaa ymmärrettävästi säilyttää sen itsellään. Turun yliopiston oikeustieteellisellä tiedekunnalla ei ole intressiä lähteä kokoamaan 1970-luvulla laadittuja opinnäytetöitä, koska ne eivät ole arkistoitavia.

 

Myöskään kopiota ei ole selvityksemme mukaan toimitettu yliopistolle.

 

Ystävällisin terveisin,

Hanna Knuuti

Turun yliopiston kirjaamo"

 

Laitoin nyt presidentin lehdistöpäällikölle kyselyä, että milloin on tarkoitus hoitaa asia kuntoon.

 

***

 

Lisäys 31.5.2018: Pyysin Ilta-Sanomia toimittamaan minulle kuvan presidentin tutkielman kansilehdestä, niin sieltä vastattiin, ettei heillä ole oikeuksia ko. kuvaan, joten eivät voi antaa lupaa sen julkaisuun. Ilta-Sanomat ei siis ole ottanut kuvaa kansilehdestä, vaan se on toimitettu lehdelle artikkelin tekemistä varten. Mistään ei liioin selviä milloin kuva on otettu.

 

Lisäys 28.8.2018: Iltalehden kuva Sauli Niinistön opintosuorituskortista. Lisäksi, ettei Katri Makkonen ole tähän päivään mennessä vastannut tiedusteluuni, milloin Niinistön opinnäytetyö lupausten mukaisesti toimitetaan Turun yliopistolle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (98 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Luin, että Petteri Orpon gradua ei voi lukea Turussa, kun sitä ei ole.

Liekö pahaa puhetta, mutta ei diplomityötä saa käsiin insinööri Sipilä Juhaltakaan, jos hän Polilta valmistui.

Missä nämä kaikki Huhtasaaren ympärillä olleet YLE:nja HS:n toimittajat nyt pyörii?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Laitoin muuten Svenska Ylelle asiasta viestiä, että tutkisivat myös Niinistön lopputyön.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ritva Puolakka

Oletko Niinistön lopputyön lisäksi noin yleensä kiinnostunut tietämään esimerkiksi mitä naapurisi tekee, mitä he syövät, paljonko he ansaitsevat tai mitä siellä öisin tapahtuu jne. ?

Minusta Turun yliopiston vastauksesi sinulle kertoo selvästi miten asiat olivat n. 50 vuotta sitten.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #5

Ei kiinnosta naapurin asiat, mutta tässä on kysymyksessä Suomen tasavallan presidentti, niin tottakai kansalaisena kiinnostaa, että minkälaisen miehen olemme saaneet johtajaksemme.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #7

Ritva Puolakka

No minulle ei ole tärkeää se miten Niinistö on viettänyt nuoruutensa ja miten hän suoriutunut opiskelustaan. Minulle on oleellista se miten Niinistö toimii presidentin virkaa hoitaessaan.

Jos sinä et olla pystynyt luomaan Niinistöstä kuvaa presidenttinä näiden seitsemän virkavuoden aikana tai henkilönä aikana kun hän ollut mukana politiikassa, epäilen motiivisi järkevyyttä vaatia esiin Niinistön gradua, koska sellaista ei ole olemassa. Kandeilla on tuohon aikaan ollut vaatimuksena kurssien luentojen läpikäynti ja Niinistön tapauksessa opinnäyte tuomioistuimessa.

Seuraaviin vaaleihin pitää kai yhtenä ehdokkaaksi pääsyn kriteerinä olla opinnäytteiden analysointi vaikka Suomen Akatemian toimesta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #19

Minulla on kyllä mielipiteeni Niinistöstä mm. 1990-luvun tapahtumien vuoksi, mutta pysytään nyt tässä aiheessa. Odotetaan nyt, että saammeko tutkielmaa koskaan julkiseen arviointiin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

#5. Ajattelusi on kovin epäloogista. Ei aika merkitse tässä yhtään mitään. Jos tongitaan jonkun poliitikon opinnäytettä täysin tarkoitushakuisesti niin kyllä sama sopii tehdä muillekin.

Me haluamme tietää henkilön luonteesta lisää. Sinä saat rauhassa olla epäpätevän logiikkasi kanssa tietämättömänä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Olet täysin oikeassa, että kulunut aika ei sinänsä ole relevantti asia. Huhtasaaren gradun epäselvyydet nosti esille yksityinen kansalainen. Media tarttui siihen ilmeistä uutisarvoa sisältävään asiaan, kun se oli täällä Puheenvuorossa julkaistu. Olen takuuvarma, että jos kiinnostuksesi ajamana löydät plagiointia jonkun muun valtakunnanpoliitikon gradusta, nousee asia mediassa otsikoihin.

Kaikki mahdollisesti arvioitavat opinnäytteet tulee luonnollisesti arvioida aikakautensa tuotoksina, myös Huhtasaaren. Mutta siitä ei kukaan lienekään eri mieltä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #20

Muuten tämä Stenbäckin kommentti olisi suosittelemisen arvoinen, mutta minä en missään nimessä ole takuuvarma, että media samalla intensiteetillä lähtisi tonkimaan kenen vaan valtakunnanpoliitikon gradua. Voin tietenkin olla väärässäkin, koska viestini Svenska Ylellä on otettu vastaan ja se on aiottu toimittaa uutispäällikölle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Pakko kyllä ihmetellä, mitä ajattelet tällä saavuttavasi?

Niinistön työ on siis tehty vuonna 1974 eli 44 vuotta sitten. Tuohon aikaan tehty siis kirjoituskoneella ja lähteet ko työhön löytynevät sen aikaisista kirjoista, artikkeleista sekä opinnäytetöistä tahi tutkimuksista.

Kun noita ei siis yliopisto arkistoi, niin niitä ei välttämättä ole edes saatavilla mistään.

Materiaalia ei löydy sähköisenä, joten koneellinen arviointi on mahdotonta tai kävisi järjettömän työlääksi.

Jos tutkimus tehtäisiin ja päädyttäisiin Niinistön lopputyön sisältäneen plagiointia, mistä tällä hetkellä ei ole siis mitään viitteitä, niin sinulla olisi siis todisteet, että myös Niinistö on tehnyt samaa kuin Huhtasaari.

Toisen vääryyden löytäminen ei tee toista sen paremmaksi eikä häivytä sitä mihinkään. Niinistön aikaan joutui sentään näpyttelemään kopioimansakin osuudet, nykyään riittää copypaste.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Haluan saavuttaa tällä sitä, että presidenttiehdokkaamme tutkitaan saman seulan läpi sen aikaisia käytöntöjä peilaten.

Juha Hämäläinen

#3. Niko katsos yhden plagionnin paljastaminen ei vaadi muiden pimittämistä. Tästä kyse. Ei sillä ole merkitystä miten opinnäyte kirjoitettu tai milloin. Henkilö on edelleen hengissä ja vaikuttamassa asioihimme. Siinä on motiivia tarpeeksi tutkia taustat.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Jopa lähihistoriamme tutkimuksen kannalta tämä on erittäin tärkeä asia, eikä sitä sovi vähätellä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yleensä tutkitaan mikäli on aihetta epäillä, ei muuten vaan. Mihin vedät rajan, halautko että kaikkien kansanedustajien tutkitaan, ministerien, presidenttiehdokkaiden vai nimenomaan istuvan presidentin?

Tämä on oikeastaan sama kun tuossa yksi teollisuusneuvos sai syytteen törkeästä veronkierrosta, niin pitäisi siksi käydä erityistarkastus kaikille teollisuusneuvoksille, jotta he eivät ole syyllistyneet samaan. Tällä mallilla kohta olisikin kaikki resurssit tutkimassa ties mitä, jonka perään huudellaan.

Huhtasaaren gradun plagioinnin nosti esille liberaalipuolueen puoluesihteeri lainattujen esimerkkien kera. Tästä syntyi kohun myötä aiheellinen epäily, minkä pohjalta Jyväskylän yliopisto tutki asian ja päätyi omassa tutkimuksessaan johonkin.

En yhtään ihmettele, että joku asettaa tuon Jyväskylän yliopiston tutkimuksen kyseenalaiseksi, kun siinä oli myös heidän maineensa kysymyksessä. Kenties Yle sai vinkin asiasta tms.

Syynä tapahtumaketjuun on henkilön esille tuomat näytteet ja väitteet, joka on käynnistänyt ketjun ja tutkimisen.

Tällaista näyttöä tahi selkeää epäilyä ei ole olemassa Niinistöstä tai muistakaan presidenttiehdokkaista. Jos Niinistö toimittaa kopion joku päivä, niin PS:n väki voi toki ryhtyä asiaa kaivelemaan, mutta turha on peräänkuuluttaa Ylen tms resursseja ennen kuin on edes jotain näyttöä epäilyksien tueksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #23

Hankalahan mitään tutkimusta on tehdä presidentin tutkielmasta, kun häntä ilmiselvästi ujostuttaa sen tuominen julkisesti nähtäville.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #27

Tällä logiikalla voisimme vaatia nähtäväksi Niinistön kansakoulussa kirjoittamat ainekirjoitukset.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #46

Pelkään pahoin ettei niitä ainekirjoituksia ole enää tallella, vaikkakin olisivat varmasti hieno lisä Sauli Niinistön henkilökuvaa kirjoitettaessa.

Juha Hämäläinen

Hauska practical joke. On hyvin mielenkiintoista nähdä kuinka puhtaat on paperit veteraanipoliitikoilla. Ja ovatko opinnäytteet kummasti kadonneet korkeakoulujen kirjastoista, joissa niitä tapana säilyttää myös.

On hyvä myös muistaa, että 60-80- lukujen opinnot monella alalla vastaavat heikosti nykyisiä turkintovaatimuksia.

Vanhimmat ekonomiopinnot vastaavat yo-merkonomitutkintoa ja hieman myöhemmät eivät yllä edes tradenomitasoon.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kuten olen toisaalla sanonut, niin oma merkonomin lopputyöni käytiin läpi erittäin tiheällä kammalla kun tiedossa oli, että se tulee valtakunnallisen lähiöuudistusprojektin käyttöön.

Olin kyllä itsekin niin kunnianhimoinen, että halusin tehdä sen kunnolla. Usein kai moni kokee lopputyön lähinnä pakkopullaksi, jolloin lopputulos ei palvele kenekään etua.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Ja ovatko opinnäytteet kummasti kadonneet korkeakoulujen kirjastoista, joissa niitä tapana säilyttää myös. »

Niistä on pitänyt tehdä muutama kappale viime vuosikymmeninä ja tällöin pari on päätynyt yliopiston kirjastoon.

Tämä koskee kuitenkin vain lasertulostinaikaa. Sitä aiemmin gradut kirjoitettiin koneella tai käsin, jolloin graduja ei varmastikaan ole painettu kirjastoihin perinteisellä ladontatekniikalla. En tiedä kenelle se ainoa kappale tuolloin päätyi - mitä luultavimmin tekijälle itselleen arvostelun jälkeen. Tästä lienee kyse myös presidentti Niinistön kohdalla. Valokopioita saattaa löytyä jossain aikaikkunassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

On jollain aikaa turhuuksiin, no ihan kiva puhdistusyritys, joka ei alkuperäistä asiaa miksikään muuta.

Huijari on huijari, vaikka niitä olisi enemmänkin.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Onko sinusta turhuus, että olen kiinnostunut istuvan presidenttimme lopputyöstä?

En syytä huijariksi ketään, ennen kuin asia on tutkittu. Lauran gradu on tutkittavana, mutta Niinistön vastaavaa ei olla saatu tutkittavaksi, ainakaan vielä.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Sauli Niinistön akateeminen tutkinto on oikeustieteen kandidaatti. Mitään gradua hän ei siten koskaan ole tehnytkään, vaan kandidaatintyön. Valmistumisensa jälkeen hän on auskultoinut käräjäoikeudessa, ja pätevöidyttyään toimimaan itsenäisenä lakimiehenä saanut varatuomarin arvon. Näin arvelen Niinistön juristin uran alkaneen.

Juha Hämäläinen

#6. Hyvä Ritala. Tutkitaan siis kaikki. Jos Niinistö jäisi kiinni plagioinnista niin hänkin olisi siis huijari kuten ilmaisit.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mielestäni tämä kuuluu demokratiaan. Kaikki samalle viivalle vaan, eikä ketään pitäisi suojella nykyisen asemansa takia.

Aulis Saarijärvi

Vertailun vuoksi. Kustantaja, joka ei toimita yliopistojen kirjojensa vapaakappaleita ajoissa, saa taloudellisen sankition.
Tämä kirjavapaakappale on niin lähellä samaa tarkoitusta tutkijoille, kuin ne gradut ja tohtoriväitöksetkin. Kuitenkin vaikuttaa, että jotkut politiikot ovat saaneet tekeleensä läpi ja jättäneet tekeleen pois julkisesta saatavuudesta.

Lisäksi se, että yksi politiikko tekeleineen pannaan kolmeen hyväksymiseen 15 vuotta vanhasta, ei oikeuta presidettiä istumaan oman tekeleensä päällä pieruaan pidätellen.
Muistan Paavo Väyrysen tohtoriväitöksen, jota pyrittiin repimään joka suuntaan viikosta viikkoon. Mitään hälyttävää siitä ei löydetty, mutta julkisuuteen saatiin kuva, että Väyrynen oli tehnyt "kouluaineen" jolla pääsi tohtoriksi.
Kouluainegraduja löytyy nykyeduskunnasta varmasti 10 - 20 kappaletta vielä 2000 luvultakin. Tämä niille, jotka sillä "maisteriarvollaan" niin kovin kukkoilee. Kuka viitsisi skannata näkyviimme Sanna Granin, opetusministerin gradun, tai Timo Soinin ulkoministerin?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Siinä vaiheessa jos Sanni Grahn-Laasonen tai Timo Soini pyrkivät presidentiksi, niin hyvä ne silloin olisi viimeistään tutkia.

Toisaalta jokaiselta poliitikolta voisi näitä tutkintoja syynätä, keneltä nyt sattuu löytymään. Laura haluttiin nostaa tikunnokkaan, koska oli haastamassa Niinistöä presidenttikisassa.

Katsotaan nyt, antaako Niinistöllä luonto periksi laittaa tutkielmansa kaiken kansan ilkuttavaksi. Jos se nimittäin hyvä olisi, niin ei varmasti panttaisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Muistaakseni Soini pyrki presidentiksi jo 7 vuotta sitten. Käsittääkseni ei ole näköpiirissä että Niinistö pyrkisi enää presidentiksi 2030, tai myöhemmin. Ettei motiivisi kuitenkin olisi jotain muuta, kuin presidentiksi pyrkivien tasapuolinen kohtelu. Jos käy ilmi että Niinistö nykyään plagioi teksteissään, alkaa toki kandityönsäkin kiinnostamaan.

Ainakin Soinin gradu löytyy netistä. Ei se kovin vaikuttava tekele ole, mutta kun sen on lukaissut, rupeaa Aina hymyilyttämään kun joku esittää ettei perussuomalaiset olisi populistinen puolue. Graduhan oli päivänselvästi pohjatyö populistipuolueen perustamiselle. Mahdollisista plagioinneista en jaksanut sitä lukiessa huolta kantaa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #24

Mitähän muuta se motiivini voisi olla? Ei kannata etsiä mörköjä sieltä missä niitä ei ole, vaan keskittyä tasapuoliseen kohteluun sekä mediassa että somessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

En lähde spekuloimaan, vaikka kysymykseni koenkin aiheelliseksi. Mitä tasapuolisuuteen tulee, niin Kaistakorpi yllä esitti asian hyvin. Kaikki on hyvä tutkia silloin kun on aihetta epäillä vilppiä.

"Ei kannata etsiä mörköjä sieltä missä niitä ei ole", on päivän paras kommentti! Kiitos.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #28

Ole hyvä. Toisten motiivien arvailu vie yleensä keskustelun pois itse asiasta, kuten tässä blogissa siitä, milloin pääsemme yhdessä arvostelemaan Niinistön tutkielmaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Ottaen huomioon aiemman kommenttisi,

Katsotaan nyt, antaako Niinistöllä luonto periksi laittaa tutkielmansa kaiken kansan ilkuttavaksi. Jos se nimittäin hyvä olisi, niin ei varmasti panttaisi.

tämä,

Toisten motiivien arvailu vie yleensä keskustelun pois itse asiasta

on yhtä vahvaa tasoa kuin äsken päivän parhaaksi arvioimani.

Miksi "me" pistäisimme tikkua ristiin Niinistön kandityön arvostelemiseksi? Jos löydät plagiointia ja Niinistö kömpelösti kieltää asian mitä mielikuvituksellisimpiin tekosyihin vedoten, lupaan toki auttaa ilkkumisessa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #32

Eihän vielä tiedetä mitä sieltä Niinistön tutkielmasta löytyy, kun sitä ei olla saatu nähtäväksi, niin voit olla panematta täysin tikkua ristiin asian suhteen.

Me muut odotamme josko Niinistöstä kuoriuituisi vielä mies ja toisi lopputyönsä julkiseen keskusteluun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko Turun yliopistolla tosiaankin noin hutiloitu opinnäytteiden arkistoinissa? Tietääkseni Tampereen yliopistosta löytyvät kaikki opinnäytteet.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Voi olla, että se on ollut yliopistokohtaista arkistointi tuolloin. Presidentti on itse luvannut toimittaa kopion Turun yliopistolle, joten katsotaan montako vuotta siihen vielä menee.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mun diplomityöstä TKK:ssa 1969 tehtiin yht. kymmenen kopiota. Yksi varmasti meni johonkin TKK:n arkistoon. Mulla on itsellä yksi ylimääräinen, jonka voin antaa vaikka ilmaiseksi tutkivan journalismin (SvenskaYLE) käyttöön. Ei sitä voi ennalta poissulkea, etten olisi ehdokkaana maakuntavaaleissa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #44

Ilmeisesti sitten olleet eri käytännöt eri korkeakouluilla. Jopa silloisesta opistoasteen merkonomin tutkinnon tutkielmastani otti Oulun kaupunki 100 kpl painoksen ja sitä jaettiin eri paikkoihin, koska oli siis tästä lähiöuudistamisprojektista kysymys. Lisäksi se luonnollisesti löytyy Markkinointi-insituutista ja näyttää kirjastonkin kokoelmista löytyvän. https://outi.finna.fi/Record/outi.363781

Mielestäni on hyvä, että olet pitänyt tallella omasi ja tarvittaessa voit antaa sen tutkivan journalismin käyttöön. Siksi onkin perin merkillistä, ettei Suomen tasavallan presidentti omaa työtään arvosta sen vertaa, että toimittaisi siitä kopion Turun yliopistolle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Huhtasaaren gradun blagioinnin nosti esiin yksityishenilö, kansalainen ja olisiko syynä se, että Huhtasaari on henkilö joka heittä aina sen ensimmäisen kiven ja joka suuntaan. Jokaisen meistä on hyvä pystyä välillä miettimään onko järkevää itse rakentaa pyhimyksen rinkiä päänsä päälle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Syynä oli muistaakseni se, että Huhtasaari oli plagioinut tekstejä Puheenvuoron blogissaan. Siitä nousi epäilys, joka osoittautui todeksi. Puolakka et. al. näyttää pitävän tuota Huhtasaaren omiin toimiin perustuvaa epäilyä syynä tarkastaa kaikkien poliitikkojen opinnäytteet. Se heille suotakoon, kunhan eivät huutaisi apuun Yleä, ennen kuin on lihaa luiden ympärillä. Sen verran voin osallistua talkoisiin, että Pekka Haaviston osalta ei ainakaan ole aihetta epäillä plagiointia gradussa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Stenbäck katsoo tuosta linkittämästäni jutusta, että Niinistön lopputyötä on vaadittu julkisuuteen jo vuosia ennen Huhtasaaren keissiä, mutta nyt se nousi uudestaan ajankohtaiseksi.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #33

Miksi sitä on vaadittu julkisuuteen ja kuka on vaatinut? Gradut ja opinnäytetyöt eivät yleensä ole julkaisuja.

Toki mitä vain saa vaatia, mutta on myös kohtuullista edellyttää vaatimukselle painavaa syytä. Huhtasaaren gradun osalta painavia syitä oli, mutta vaatimukselle Niinistön opinnäytetyön julkistamisesta ei ole esitetty muita perusteluita kuin uteliaisuus.

Jos epäillään Niinistön kirjoitustavan paljastavan jotain raskauttavaa hänen luonteestaan, ansioistaan tms., tutkittakoon sitten ensin hänen julkaistuja kirjallisia tuotoksiaan. Ellei mitään huolestuttavaa havaita, prosessi loppuu siihen. Huhtasaari-tapauskin alkoi siten, että hänen julkaisemissaan teksteissä havaittiin jotain outoa, ja sitten joku löysi myös julkaisemattoman opinnäytetyön.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #36

Suosittelen lukemaan blogini linkin, jonka lisäksi ainakin minä itse olen ilmoittanut toiveeni lopputyön näkemiseksi.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #43

En ole sinun blogistasi enkä näistä linkeistä löytänyt mitään merkittävää syytä vaatimukseen.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #48

Edellisten presidentinvaalien aikaan vuonna 2012 yksittäinen kansalainen on vaatinut asiaa selvitettäväksi: "Asia nousi julkisuuteen tasan kaksi vuotta sitten, presidentinvaalikampanjan aikana. Yksittäinen kansalainen pyysi tuolloin oikeuskansleria selvittämään "presidenttiehdokas Sauli Niinistön yliopisto-opintojen suorittamisen mahdollista puutteellisuutta"."

Minä yksittäisenä kansalaisena olen nyt ensin pyytänyt kopiota Turun yliopistolta, jonne se on luvattu toimittaa. Turun yliopisto on vastannut, ettei heillä ole kopiota. Eilen kysyin presidentin lehdistöpäällikkö Katri Makkoselta, että milloin he toimittavat lupaamansa kopion Turun yliopistolle.

Merkittävä syy on siis se, ettei presidentin lopputyötä löydy Turun yliopistosta, eikä sitä ole sinne lupausten mukaisesti toimitettukaan. Jää epäilys, että onko koko tekelettä edes olemassakaan tai jos on, niin onko se Suomen presidentin arvovallalle sopiva eli onko niin huono vai puutteellinen, kun sitä ei haluta toimittaa julkisesti nähtäville.

Samat vaatimukset tulee olla kaikille, niin Laura Huhtasaarelle, Sauli Niinistölle, kuin kenelle tahansa valmistuneelle. Henkilön asema ei saa asettaa erioikeuksia kenellekään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #52

Toteat: "Jää epäilys, että onko koko tekelettä edes olemassakaan tai jos on, niin onko se Suomen presidentin arvovallalle sopiva eli onko niin huono vai puutteellinen, kun sitä ei haluta toimittaa julkisesti nähtäville."

Itse linkkaamassasi uutisessa on kuva ko tekeleen kansilehdestä arvosteluineen.

Samassa artikkelissa kerrotaan:
"Oikeuskanslerin lausunnon mukaan mikään seikka ei anna syytä epäillä, että Niinistön tutkinnossa olisi jotain epäselvyyksiä."

Eli oikeuskanleri selvitti asian riittävällä tasolla.

Silti sinulla on siis edelleen epäilys onko koko tekelettä olemassa? Erikoista.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000710187.html

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #57

Tuo Ilta-Sanomien artikkeli on yli neljän vuoden takaa. Voihan olla, ettei sitä enää löydy, Lennu-koira on voinut syödä sen tai sitten se on vahingossa joutunut Mäntyniemen saunan uuniin;)

Odotellaan nyt rauhassa mitä lehdistöpäällikkö tähän sanoo. Tässähän muuten menee presidentin kanslian uskottavuus, jos eivät osaa kopiokonetta käyttää ja toimittaa sitä lupaamaansa kopiota Turun yliopistolle.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #36

Tiede on julkista mukaan lukien opinnäytetyöt, ainakin jonkin tietyn salaisuusmääräajan kuluttua,jos esimerkiksi työn teettänyt firma on sellaita vaatinut.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #47

Tiede on julkista, ja jos julkaisematon tutkimus tai opinnäytetyö sisältää tieteellisesti relevanttia sisältöä, on tekijällä intressi julkaista tai edes tuoda saataville sen sisältö. Ellei tutkimus ole kenenkään saatavilla se ei täytä tieteellisyyden kriteerejä.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #49

Juuri tätä onkin nyt syytä epäillä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mulla olisi diplomityöstäni ylimääräinen kopio, jonka voisin huutokaupata mikäli kiinnostusta riittää.

Aihe on vielä tänäkin päivänä laajaa kiinnostusta herättävä: "Paperiradan analysointi korrelaatio- ja spektrianalyysilla"

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tarkoitatko sitä rataa, joka kulkee kymijokivartta Kuusaalta Kotkaan? Noo, vitsi, vitsi, vaikka kyllä junaradankin toleranssit liikkuvat siellä kymmenysosariisin paikkeila.

Risto Koivula

Onko se paperitekniikkaa vai säätötekniikkaa?

Mun diplomityöni nimi oli "Palkin vetoakestämättömän liitoksen siirtymäparametrit", ja se epäonnistunein osa oli nimi: myös vetoteräkset ovat osa palkkia, liitoksissakin, vaikka tuossa tutkittiinkin nimenomaan sen puristetun hauraamman osan kuten betonin tai myös graniitin käyttäytymistä lähestyttäessäpalkin murtotilaa. Käsitystä muutettiin siitä, miten betoni murtuu. Sittemmin en tuota asiaa ole tutkinut kuin perstaskuun, vaikka siitä tehtiin useita jatkotöitäkin, paitsi joitakin avustavia hommia niihin myöhempiin.

Toiseksi epäonnistunein osa oli tekoaika, aika lailla itsestäni riippumattomista syistä. Hyviä tuloksia saatiin sitten, kun saatiin hyvät tietokoneet.

Aion sen kuitenkin tiukalla silmällä vielä analysoida julkisesti erilaisten julkisten "laatukriteerien" kuten vaihdellaiden tutkimuseettisten ohjeiden pohjalta...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Näistä kommenteista huomaa, että useimmille oma lopputyö on ollut erittäin arvokas ja sitä haluaa muistella vuosienkin päästä. Tässä on se merkittävin ero verrattuna Niinistöön, koska edes hän itse ei arvosta tutkielmaansa tarpeeksi toimittaakseen sen kaiken kansan nähtäväksi ja arvioitavaksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Risto, säätötekniikka. Valmistuin TKK:n sähkötekniikan osastolta.

Tosin tein diplomityön sovelletun matematiikan professorille (Yleinen osasto). Olinhan toiminut opiskelun ohella sovelletun matematiikan tuntiasistenttina jo toiselta vuosikurssilta alkaen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä johtaa varmasti......ei yhtään mihinkään.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Niinistön tutkielma kiinnostaa yhdestä syystä. Se on lupauduttu toimittamaan Turun yliopistolle, mutta sitä on toimitettu sinne jo 6 vuotta?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Liian myöhäistä, Niinistö tuli jo valituksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kysymys kuuluukin, onko media vallan vahtikoira vai sen sylikoira?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

MInusta on outoa, jos aikaisemmin, esim. 70-luvulla ei ollut tapana säilyttää opinnäytetöitä. Silloin oli niitä paljon vähemmän kuin nykyään. Pitäneeköhän paikkansa laajemminkin? Ihmettelen kyllä suuresti.

90-luvulla säilytettiin ja arkistoitiin ainakin fennougristiikan ja suomen kielen kaikki työt, jopa seminaarityöt huolellisesti. Muistan kun hain joskus 2006 oman praktikumseminaarityöni muoto-opin arkistosta, työn jonka olin tehnyt joskus 1996 Helsingin suomen kieleen. Se oli kauniisti laitettu eräänlaisiin muovikansiin vieläpä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei pidä paikkaansa laajemmin. Turun yliopiston oikeustieteellininen laitos näyttää olevan hyvin erikoinen poikkeus yleisestä käytännöstä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Luulisi kyllä, että nimenomaan oikeustieteellinen olisi ollut tarkkana todisteiden säilyttämisessä. Ehkä ne tutkielmat ovat silloin olleet niin huonoja, ettei niitä olla Turun oikeustieteellisen maineen takia haluttu säilyttää jälkipolvien luettaviksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #72

Onko kaikki senaikaiset tutkielmat hävitetty?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #73

Joku viitseliäs Turussa asuva voisi käydä tutustumassa miten siellä on arkistointi hoidettu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #77

Vaikka ei laitoksesta löydy luulisi kirjastosta löytyvän.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #89

Niinhän sitä luulisi.

Mielenkiintoinen asia tuli nyt esille, kun olisin halunnut laittaa presidentin tutkielman kansilehdestä kuvan blogiini, niin se ei onnistunut netistä lataamalla.

Otin yhteyttä Ilta-Sanomien kuvapalveluun ja pyysin lähettämään minulle ko. kuvan, niin sieltä vastattiin, että heillä ei ole oikeuksia kuvaan, joten eivät voi antaa lupaa kuvan julkaisuun.

Eli Ilta-Sanomat ei ole ottanut kyseistä kuvaa kansilehdestä, vaan se on toimitettu Ilta-Sanomille artikkelin tekemistä varten.

Risto Koivula

Fennougritiikan graduista ja muista tutkimusjulkaisuista on tehty metatutkimustakin, että mitä kaikkea niissä on tutkimusaiheesta esitetty, esimerkiksi suomen kielen balttilaisita lainoista ja niiden tutkimuksest, mutta toistaiseksi vain vuoteen 1936 asti.

Lisää odotetaan vastavaa myöhemmästä tutkimuksesta...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/08/suomen...

Risto Koivula

Salen gradu tiskiin ja sassiin!!!

Voin vakuuttaa omasta kokemuksesta, ja myös asiaa poliittista syistä seuranneena ja asioista tapelleena jo silloin, että KYLLÄ 70-LUVUILLA GRADUISTA JA DIPLOMITÖISTÄ TAPELTIIN, ja tutkintojen peruuttamistakin joskus vaadittiin niin julkisuudessa kuin erityisesti yliopistojen si- sälläkin. Minuakin uhkailtiinkin diplomityön takia ainakin naapurioppituolin professorin toimesta, joka sitten osoittautuikin itse "ohjanneen" tutkimuksia, joista ei ollut ymmärtänyt hölkäsen pölähtävää! (En tosin tiedä tänäkään päivänä, mihin nimenomaiseen asiaan uhkailu kohdistui, ehkä itsestäni pääasiassa riipuumattomista syistä pitkähköön tekoaikaan, enkä ihan heti kyseistä kekkulointia uhkailuksi edes käsittänytkään...)

Vasta 2000-luvulla tulivat erityiset kirjalliset "Tutkimuseettiset ohjeet", joiden ensimmäinen, vuonna 2003 ilmestynyt, Lauura Huhtasaarenkin gradua koskenut versio oli täysin susi ja perseestä:

http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

http://perttilaine.puheenvuoro.uusisuomi.fi/62102-...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei ole gradun saaminen helppoa. Yhden tilasin 17.5. Bookysta, jossa sitä mainostettiin. Edelleen näkyy seurannassa tieto: Odotamme tuotetta varastoomme.

Muutoi poliitikkojen gradut olisivat varmaan monella tavalla kiinnostavia tutkimuskohteita. Esimerkiksi, kuinka monella näkyy gradussaankin poliittiset kyvyt, kuten vaikka Vilénillä ja Huhtasaarella.

Haaviston gradu on kuitenkin ympäristöystävällisin.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Tässä olisi gradun tekijöille hyvä tutkimuskohde. Ehkä joku jo onkin tutkinut. Tutkimusaineistostakaan ei ole pulaa. Aukkoja siinä on, mutta niin on kaikissa historiantutkimuksen aineistoissa. Olisi kysyntää laajemmalle näkökulmalle yksittäistapausten sijaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Moni ei varmaankaan gradua tehdessään tule ajatelleeksi, että joskus vielä tekevät poliittista uraa, vaan menevät sieltä mistä aita on matalin. Tälläkin moni on tullut avautumaan, että tekivät sen juosten kusten, kunhan vain saivat lopputyönsä tehtyä.

Mielestäni tämä on sinänsä ymmärrettävää, jos gradun tekeminen koetaan pakkopullaksi vailla syvempää merkitystä. Ehkäpä yliopistot voisivat miettiä miten gradun tekemisen saisi mielekkäämmäksi, jotta opiskelija ei kokisi sitä valmistumisen esteenä, jonka vaan äkkiä saisi käsistään pois.

"Haaviston gradu on kuitenkin ympäristöystävällisin."

Tämä on Risto mainio, Haavisto on ilmeisesti ollut vihreä jo opiskellessaankin. Ei tietenkään voi yleistää, mutta hankala näitä piilossa olevia tai puuttuvia lopputöitä on tutkiakaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Haaviston gradu on kuitenkin ympäristöystävällisin"

Kenen Haaviston?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Itse ainakin käsitin tämän Jääskeläisen sarkasmiksi, koska Pekka Haavistolta puuttuu gradu kokonaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #60

No siinä mielessä ympäristöystävällisin, että yhtään puuta sen takia ei ole tarvinnut kaataa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kuten myös Salen, sitä kun ei ole.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Jos on Ilta-Sanomiin luottamista, niin kansilehti olisi ollut tallella 2014, muusta sisällöstä ei varmuutta;)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Tämän graduista ja diplomitöistä keskustelemisen voisi jo lopettaa täysin turhana. Fakta on, että valtaosassa näistä ei ole yhtään omaperäistä tieteellistä tulosta vaan ne sisältävät pelkästään toisten ajatusten kopiointia. Tarkoitushan on vain selvittää sitä kuinka hyvin tekijä osaa hankkia tietoja, muokata niitä johonkin tarkoitukseen sopiviksi ja esittää tulokset hyvällä suomen, ruotsin tai nykyisin ilmeisesti myös jollain maahanmuuttajakielellä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä kommentti muuten, mutta turhaa tämä keskustelu ei ole, koska sinäkin tähän osallistut. Oletkin ollut kautta linjan yksi järkevimmistä proffista, joka ottaa kantaa aiheeseen.

Risto Koivula

Asia ei ole noin, vaikka olisikuink vähän täyisn omaperäistä:

Voidaan myös KOPIOIDA TÄYTTÄ ASIAA - TAI TÄYTTÄ PASKAA!

Olin pistävinänäi tästä tänne jo viestin, tämä on perkleleen tärjeä asia, mutta kieö mennyt vahingossa väärään ketjuun?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Poistin viestisi, koska siinä käytettiin epäasiallista kieltä. Siisti kielenkäyttöäsi tässä blogissa, niin se sanomasi saa olla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mitä isot edellä sitä pienet perässä.

USA:n presidentti Barack Obaman virallinen pitkä syntymätodistus julkaistiin vasta vuonna 2011 kun hän oli ehtinyt toimia jo peräti kaksi vuotta presidenttinä.

USA:n presidentin tulee olla syntyperäinen Yhdysvaltain kansalainen.

Syntymätodistuksen esittämisen kanssa viivyttely ja kiertely johtikin siihen, että sangen moni nyt uskoo sen olevan väärennös.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Niinpä. Suomen presidentillä on nyt mahdollisuus näyttää, että hänellä on tutkielma olemassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toisaalta ”satamajätkä ja kaukopartiomies” Mauno Koivistokin tunnusti vasta presidenttikausiensa jälkeen kirjassaan Koulussa ja sodassa (1998), että hän ei Turun satamassa puku päällä konttorissa työskennellessään ollutkaan varsinainen satamajätkä ja jatkosodassakin niitä kaukopartioreissuja tuli tehtyä tasan nolla.

Ei uutta auringon alla.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #67

Näinhän se on, että luodaan valheellisia mielikuvia, joilla saadaan äänestäjä äänestämään itseään. Oma puoluekoneisto on tietenkin osasyyllinen, samoin kuin media, joka näitä sitten omistajiensa intressien mukaan uutisoi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #68

Tarkoitan, että tuskin nykyinenkään tasavallan presidentti kiirehtii ainakaan virkakautensa aikana julkistamaan vapaaehtoisesti ehkä kiusallista tietoa tai asiaa itsestään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #69

Ajat ovat muuttuneet Koiviston ajoista. Nykyisin meillä on internet, joka mahdollistaa tiedon levityksen aivan eri laajuisesti kuin silloin, kun nämä asiat olivat pienen piirin tiedossa.

Yksityinen kansalainen on jo kuusi vuotta sitten tivannut tätä Niinistön tutkielmaa. Siltä vaikuttaisi, että se olisi kiusallista luettavaa istuvan presidentin kannalta, koska ujouden puuska on vallannut valtiomme päämiehen.

Aulis Saarijärvi Vastaus kommenttiin #67

Koivisto oli satamassa "tuntibrikkari", eli duunarien työtuntien kyttääjä! Kuului siis työnantajiin.

Kaukopartiokuvat ovat yleensä kaikki lavastuksia. Sinne ei mies halunut grammaakaan lisäpainoa kamerasta! Koiviston konepistoolikuva on lavastus Törnin kanssa. Hänenhän piti olla pikakiväärimies. "Asehan" löytyi 40 vuotta myöhemin ja Koivisto hölmöyksissän todisti, että rätti oli hänen omansa. Hei siis rätti,joka oli ollut maalöytänä 40 vuotta!

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Se, onko Huhtasaaren, Niinistön tai jonkun muun gradu olemassa vai ei, on epäolennaista. Ne ovat aikanaan olleet olemassa. Näiden henkilöiden tavat ja taipumukset ovat nähtävissä muista dokumenteista kyllin selvästi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Siinä olet oikeassa, että näiden henkilöiden tavat tulevat esille myös muussa toiminnassa. Muistan oikein hyvin miten Sauli Niinistö oli myymässä velkojamme 5%:lla niiden arvosta norjalaiselle perintäyhtiölle. http://www.promerit.net/2013/01/18998/

Nyt näemme, onko presidentti Niinistöstä vastaamaan huutoonsa, eli toimittaa kopio tutkielmasta Turun yliopistolle.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Jos olet sitä mieltä, että Sauli Niinistö on 1990-luvulla tehnyt virheitä, asia ei korjaannu gradujahdilla. Ehdotan että unohdat koko opinnäytetyön, koska ei sillä kuitenkaan ole merkitystä onko se olemassa vai ei ole, tai onko se hyvä vai huono. Eikä asian paljastuminen suuntaan tai toiseen sinun harmejasi poista.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #76

Vastasin edelliseen kommenttiisi mitä mainitsit muusta toiminnasta. Jos sinua ei kiinnosta Niinistön tutkielma, niin suosittelen oman blogin kirjoittamista siitä, miksi sitä ei missään nimessä saa saattaa julkisesti nähtäville.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #76

Salen tutkielmaa näkemättä ei voi sanoa puskista, missä määrin se tuo uutta valoa ja näkökulmaa hänen persoonaansa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Salen opinnäytetyön olisi kiva olla olemassa siinä mielessä, että sehän on hänen ainoa opinnäytteensä. Minulla oli mielikuva, että hän olisi väitellyt, mutta ilmeisesti hän on vain oikeustieteen kandidaatti. Jos hänellä olisi ylempi oppiarvo, asialla ei olisi edes teoriassa paljoa merkitystä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Olisihan se kiva olla olemassa, koska se ilmeisestikin on hänen ainoa tutkintonsa. http://www.tpk.fi/public/default.aspx?nodeid=44811

Katsoin tuosta kansilehden arvostelusta, niin siinä sanotaan:

"13.3.1974
Yleisarvostelu:
Aihe on mielestäni käsitelty systemaattisesti hyvin. Ongelmakenttä tulee kartoitetuksi onnistuneella tavalla.
Tekijän kieli sen sijaan on viimeistelemätöntä. Vanha lakiteksti ja vuosisadan alkupuolen kankeat suomennokset ovat jättäneet merkkinsä tekijän kieleen. Sujuvuutta kaivattaisiin!
Tutkielma on mielestäni epäilemättä 8 pist. arvoinen."

Allekirjoitus ilmeisesti J. Arola?

Tuosta oikealla ylhäällä olevasta tekstistä en saa selvää.

Onko tässä kuitenkin harjoitettu plagiointia, koska viitataan vanhaan lakitekstiin ja vuosisadan alkupuolen kankeisiin suomennoksiin, jotka ovat jättäneet merkkinsä tekijän kieleen?

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Tuossahan Niinistön opinnäytetyön taso todettiin selkeästi, ja se riittää. Jos taas jotakin kiinnostaa se, onko Niinistöllä taipumuksia kirjallisiin varkauksiin, voi vapaasti tutkia hänen julkaisemiaan teoksia, joita on listattu Puolakan linkittämällä sivulla. Historioitsijat voivat aikanaan tehdä kokonaisarvioita, joiden perustana on myös arkistolähteitä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #95

Otapa Salmisesta esimerkkiä ja kirjoita oma blogi. Aiheena voisi olla miksi Niinistön tutkielmaa ei tule tarkastaa uudelleen, mutta Huhtasaaren gradu ansaitsee kolmannen tarkastuksen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

MInua rupesi vaivaamaan tämä opinnäytetöiden kaikkinainen vähättely:
http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä kirjoitus, suosittelen!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset