RitvaPuolakka

Vanhuksille oma valtuutettu

  • Kuva: Vantaan Sanomat
    Kuva: Vantaan Sanomat

Vantaan Sanomissa oli artikkeli  "Vanhuksille halutaan oma valtuutettu – kansalaisaloitteeseen kerätään nyt nimiä". https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/626021-vanhuksille-halutaan-oma-valtuutettu-kansalaisaloitteeseen-kerataan-nyt-nimia

 

Mielestäni tämä on erittäin kannatettava kansalaisaloite, joten suosittelen, että jokainen, joka kokee, että vanhus ansaitsee muutakin, kuin puusta veistetyn puurolusikan nurkkaan, allekirjoittaa aloitteen "Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen". https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3086

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Aloitteessa on tällä hetkellä 1053 allekirjoitusta. Näytetään suomalaiset, että me oikeasti välitetään vanhuksistamme.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kannatin aloitetta. Nyt kannattajia on 1054.

Ei ole uusi asia. Suomen Senioriliike on yrittänyt tätä jo vuonna 2009. Kulki nimellä vanhusvaltuutettu. Vanhuspalvelulaki tuli vuonna 2013, mutta ei vanhusvaltuutettua.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kumma tosiaan, ettei tämä ole ottanut tulta aiemmin. Toivotaan, että nyt asia etenisi eduskuntaan.

Pekka Pylkkönen

Luultavasti sen hinnalla saa kaksi hoitsua.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hoitajat ovat myös erittäin tärkeitä. Olen itse työskennellyt sekä hoivakodissa että kotihoidossa ja tiedän nämä ongelmat, kun henkilökuntaa ei ole riittävästi. Uskon kuitenkin, että kun meillä olisi henkilö, joka nimenomaan ajaisi vanhusten asiaa, niin näihin kipukohtiin puututtaisiin nykyistä paremmin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Hoitajat ovat myös erittäin tärkeitä. "

Mutta pitkäaikaistyötön insinööri ei kaiketi kelpaa vanhusten auttamistyöhön kun ammattitaitovaatimukset hoitoalalla ovat kuten muillakin aloilla. Mutta kyllä minä lähtisin vanhuksia auttamaan työttömyydessäni, mutta kun en pääse tehtävään. Ja sekin on ironista, että asun kiven heiton päässä isosta sairalaasta Vantaalla. Eivät vaan TE-tädit huomaa osoittaa minua kyseiseen laitokseen. Itse en laitokseen pyri, koska se tarkoittaa sitä, että pyrin pääsemään vähällä vaivalla täyttäessäni TE-viranomaisen minulle asettamaa velvollisuutta. Tuosta voi TE-tädin rangaistuksena olla päätyminen Vantaalta Espoon puolelle vaikkapa lajittelemaan kierrätyskeskukseen lumppuja.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #6

Kyllä vanhuksia pääsee hoitamaan millä koulutuksella tahansa kuntouttavan työtoiminnan kautta. Itse olin tuollaisessa hommassa dementia-osastolla kolme kuukautta reilu vuosi sitten. En kuntoutunut yhtään - valittettavasti.

On kuitenkin muitakin ryhmiä jotka tarvitsisivat etujaan ajamaan oman valtuutetun. Näkemykseni mukaan heidän pitäisi saada oma valtuutettu jopa ennen vanhuksia. Tuollainen ryhmä on ainakin "perushullut professorit".

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #7

Se on selvä, että jokainen ryhmä tarvitsisi oman edunvalvojan, mutta mielestäni meillä on kansalaisvelvollisuus ensiksi hoitaa vanhuksemme kunnialla hautaan.

Kun on nähnyt sen todellisuuden varsinkin kotihoidossa, jossa hoitajat minuuttiaikataululla käyvät vanhusten luona, niin katson että tämä kansalaisaloite pitäisi saada maaliin, jos se edes vähänkään edesauttaisi vanhustemme asemaa loppuun asti.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #6

Eikö kelpaa? Luulisi, että vanhusten ulkoiluttamiseen kelpaisi. Vanhukset ovat paljon huonommassa asemassa kuin vangit. Vangit pääsevät sentään kerran päivässä ulkoilemaan, mutta vanhuksille on hyvä, jos pääsevät kerran viikossa.

Kysypä sieltä sairaalasta suoraan, että olisiko mahdollista päästä vanhusten ulkoiluttamistyöhön.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #8

Noin yleisellä tasolla vastaan: työn pitäisi olla mielekästä.

Kun olin tuossa kuntouttavassa työtoiminnassa niin toki ulkoilutin vanhuksia ja pelasin heidän kanssaan pelejä yms.

Minuun kuulemma oli työnantajakin tyytyväinen (yksityinen laitos). Minä vaan en ollut tyytyväinen koska aina ei ollut vanhuksia jotka olisivat halunneet tehdä mitään. Tuo aika minun piti istua, odottaa, katsoa TV:tä - pitkästyttävää, ei lainkaan millään tavalla mielekästä ja kuntouttavaa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #10

Siinä voi tosiaan tulla esteeksi se, että kun ei ole hoitoalan koulutusta, niin ei sitten voi osallistua muihin laitoksen hommiin. Luulisi kuitenkin, että siellä olisi luppoajoiksi keksitty muutakin tekemistä, jotta työskentely olisi tuntunut mielekkäältä.

Mutta tähän asiaan, joko olet allekirjoittanut aloitteen?

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

En ole allekirjoittanut tuota aloitetta. Monia olen kyllä allekirjoittanut.
Näkemykseni on, että eläkeläisissä on niin paljon hyväkuntoisia ja kyvykkäitä henkilöitä, sekä aktiivisia järjestöihmisiä, että saavat kyllä itsestään ääntä pidettyä ja etujaan ajettua.

Paljon suurempana ongelmana näen ns. maan hiljaiset.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #12

Tietenkin jokaisella on oikeus kannattaa mitä aloitetta haluaa, mutta ei tässä varmastikaan virkeiden eläkeläisten asialla olla kun lukee perustelut:

"Vanhusväestön määrä kasvaa kovaa vauhtia, ja erityisesti muistisairaiden määrä lisääntyy. Toisaalta ikäihmiset ovat toimintakykyisempiä kauemmin kuin ennen ja elinikä pitenee.

Huolestuneena olemme saaneet seurata uutisointeja kotoa löydetyistä, huonokuntoisista, lähes heitteillä olevista vanhuksista. Yksinäisten ikäihmisten itsemurhien määrä on noussut. Myös alkoholiongelmat ovat lisääntyneet. Kaikki tämä on suuri hätähuuto.

Ikäihmiset tarvitsevat laadukkaita, monipuolisia ja yksilöllisiä avo- ja laitospalveluita ja muita asumisratkaisuja. Emme voi jatkossa jättää vanhusta turvapuhelimien tai ateria-automaattien varaan. Ihminen tarvitsee aina myös toista ihmistä, kuuntelijaa, myötäeläjää ja läheisyyden tuomaa turvaa.

Digitalisaatio asettaa suuria haasteita ikäihmisille. Ikäihmiset tulee huomioida myös liikenteen ja ympäristön suunnittelussa.

Valtuutetun tehtävänä olisi valvoa, ottaa kantaa ja raportoida vanhuksia kohtaavista epäkohdista sekä tarttua niiden korjaamiseen. Vanhuksille on taattava hyvä ja arvokas elämä."

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #13

Okei. Käyn allekirjoittamassa tuon aloitteen heti kun tänään palaan kotiin.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ovat vanhukset meillä niin kaltoin kohdeltuja ja suunta ei näytä parempaan menevän että aivan periaatteestakin jotain vanhusasialle tehdäkseni kävin juuri allekirjoittamassa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kiitos Matti!:)

Yhteiskuntamme tila näkyy siinä, miten heikompia kohtelemme. Vanhuksemme eivät enää pysty itse pitämään puoliaan, joten yritetään edes me jotka pystymme, vaikuttamaan tähän asiaan.

Käyttäjän anjakoivistoinen04 kuva
Anja Koivistoinen

Allekirjoitus tehty.
Vaikka meillä on tuhansia eläkeläisyhdistyksiä niin asiat menevät huonoon suuntaan pieneläkeläisillä. Kukaan ei eduskunnassa ole kiinnostunut ikä-ihmisten hyvinvoinnista. Ja eduskunnassa ne päätökset tehdään eläkeläistenkin osalta. Jos mitään ei tehdä niin pian on työvoimapula vanhusten hoivassa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä Anja!

Olen kyllä kiitollinen näille kansalaisaloitteen tekijöille, että nostivat tämän tärkeän asian esille.

Onkohan näin, että KD Naiset ovat aktiivisimpia tässä vanhusten hyvinvointia parantavassa keskustelussa? Kannattaisi nyt muidenkin puolueiden ottaa esimerkkiä.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Hyvä, Ritva! Kannatettava aloite. Vanhuksia sorretaan ja syrjitään. Eläkkeet jäässä ja verokäyrä taivaita hipova. Eriarvoisuus kukoistaa. Raippavero rankaiseva ja muista suomalaisista poikkeava.
On se vaan merkillistä, että eläkeläiset eivät osaa vetää yhtä köyttä. Pannaan puolueet vuorostaan syrjintään ja äänestetään ensi vaaleissa ihan muita, eläkeläisiä. "Ei oikeutta maassa saa ken itse sit ei hanki. Ken vaivojansa vaikertaa on vaivojensa vanki." Vaikerrus loppuu, kun toimeen tartutaan ja hoidetaan asia.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mahtava ystäväni Matti, että olet samaa mieltä! Pitänee ensi vaaleissa hyvin tarkoin miettiä, ketä äänestää. Ihmettelen myös, etteivät eläkeläiset nouse kapinaan, vaan äänestävät vanhasta tottumuksesta omia puolueitaan, jotka eivät kuitenkaan heidän asioitaan aja.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Ystäväni Ritva. Kävin allekirjoittamassa kansalaisaloitteen. Pannaan rytisemään!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #22

Loistava homma Matti! Nyt kun sinäkin olet viemässä aloitetta eteenpäin, niin voidaan vain onnistua. Näytetään, että me suomalaiset välitetään vanhuksistamme ja haluamme kaikin keinoin turvata heille arvoisensa loppuelämä. Itse kukin me ollaan joskus samassa tilanteessa, eli jokaisen pitäisi ymmärtää, että tässä tehtään tulevaisuuden suuntaviivoja meille kaikille.

Käyttäjän anjakoivistoinen04 kuva
Anja Koivistoinen

Eläkeläisten pitää löytää edustajat, jotka todella ajavat heidän asioitaan eikä vaan lupaa ja unohda sitten.
TAI,
löytyykö rohkeita henkilöitä perustamaan pienituloisten puolueen?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tämä on totta. Ennen vaaleja eläkeläiset ovat vaalikarjaa, mutta äänensä annettuaan unohdettu semmoinen.

Tuo puolueajatus on kyllä kutkuttava, mutta siihen pitäisi saada paljon aktiivitoimijoita mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset