RitvaPuolakka

Tutkivaa journalismia!

  • Watergate-skandaali. Peräänantamattomien journalistien paljastusten takia Nixon joutui lopulta eroamaan.
    Watergate-skandaali. Peräänantamattomien journalistien paljastusten takia Nixon joutui lopulta eroamaan.

 

Nyt on aika antaa kiitokset suomalaiselle medialle loistavasta tutkivasta journalismista!

 

Mielenkiinnolla olemme saaneet seurata tätä näytelmää, josta saatetaan vielä tehdä kansainvälinen elokuva pieleen menneestä asekaupasta, jossa osapuolina olivat valtiojohtoinen Patria, kyseenalaista mainetta niittänyt ex-ministeri ja surullisen kohtalon kokenut myynninedistäjä sekä Uganda.

 

Juonenkäänteet ovat niin merkilliset, että toivottavasti Suomen viranomaiset ja kansalaiset saavat tästä joskus jotakin selkoa.

 

Suuret kiitokset tosiaan kuuluvat suomalaiselle tutkivalle journalismille, olette tehneet upeaa työtä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kerään tähän linkkejä uutisointiin. Mielestäni Tommi Parkkonen ja Iltasanomat ovat onnistuneet hyvin. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180215220074878...

Samoin Ilta-Sanomat toimittajineen ovat olleet hereillä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005570489.html

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kaiken kiitoksen ansaitsee toistaiseksi Ugandan media.

Nyt olisi aika aloittaa viranomaistutkinta Suvi Lindenin liiketoimiin liittyen. Vaan hänellä saattaa olla niin paljon kavereita, ettei siitä tule mitään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tämä on totta, Ugandassa media on ollut erittäin kiitettävästi hereillä.

Eiköhän Lindéniä aleta nyt kuulustelemaan, kun KRP osallistuu asiaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Minulta jäi joskus Condradin Pimeyden sydän kesken, no, tässä tulee ilmeisesti päivitetty versio. Toivottavasti tämä tapaus selvitetään pohjamutia myöten.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Olen ihan varma, että selvitetään, koska tässä on senlaatuinen skandaali, jota ei voi villasella painaa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Miksi jätit kesken? Sehän on ihan lyhyt kirja. Olisit lukenut loppuun ennen kommentoimista, niin voisit paremmin tietää, onko jotain muuta yhteistä kuin maanosa. Conradissa ei muuten ole kuin yksi d.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

12-vuotiaana se tuntui tylsältä. Pahoittelen ylimääräistä d:tä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kun en ole asiantuntija, mutta ovatkohan nuo pilkut ihan kohdillaan.

Täällä ei yleensä puututa pikkuasioihin kuten kirjoitusvirheisiin ym.

Kai syynä on se että tekevälle sattuu?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #43

Pointtini oli, että mitä ihmeen tekemistä Conradin kirjalla on näiden tapausten kanssa, ja miksi joku, joka ei ole kirjaa lukenut, ottaa sen esille.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Puhemiesten Lindén-spesiaali: Työpaikka Helsingissä on Suvi Lindénille liian kaukana, mutta Ugandaan ehtii aina

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802162200750...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Miten tuo kidnapattu toimittaja, onko hänen kohtalostaan tietoa?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

On ilmoitettu että ei ole vapaa. Muuta toimittajasta ei tiedetä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #21

On tämä niin merkillinen juttu, että jos ei kuollutta suomalaismiestä olisi, niin luulisi, että keksittyä tarinaa. Totta tämä kuitenkin näyttää olevan ja juonenkäänteet kuin parhaassakin agenttitarinassa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Herääkö kuollut mies henkiin, kun Patriassa johtajat eroavat? Epäilen vahvasti.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005570430.html

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Yle taisi 20.30 uutisissa oikein painottaa että Uganda ei ole pytänyt virka-apoua Suomen poliisilta muussa kuin liikemihen kuilinsyyn tutkinnassa.
Ymmärrän niin että virka-apua ei olisi pyydetty siksi että selvitettäisiin mitä mies teki Ugandassa tai mitä Lindén teki siellä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kaikella kunnioituksella tämän kuolleen miehen omaisille, syvä osanottoni ja toivon teille jaksamista.

Toivon myös, että asia selvitetään perinpohjin, jottei asiaan osalliset pääse kuin koira veräjästä. Jollakin on aina lopullinen vastuu. Joku laittoi omaisenne Ugandaan ja antoi hänelle tehtävän. Kannattaa selvittää myös, mikä on Suvi Lindénin ja hänen bisneksiensä osuus omaisenne poismenossa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

En ymmärrä mikä tässä Ugandan keississä on niin erikoista. Ihmisiä kuolee Afrikassa monesta syystä eikä vähiten väkivallan uhreina. Ugandassa ja monessa muussa Afrikan valtiossa valkoinen mies voidaan tappaa ryöstön uhrina pienenkin rahasumman toivossa.

Afrikassa vuosikausia asuneena tiedän maanosan riskit, Ugandassa varsinkin. Jokaisen kauppamiehen pitäisi sinne mennessä tiedostaa, että paluumatka voi olla sinkkiarkussa.

Vain tyhmät sinne menevät. Ahneus otattaa riskejä. On epäoikeuden mukaista syyttää Patriaa miehen kuolemasta. Vapaaehtoisesti ja omalla riskillä sinne on menty. Se, että miehellä on ollut Patrian esitteet ja jonkinlainen valtuutus myydä Patrian tuotteita ei poista henkilön henkilökohtaista vastuuta matkalle lähtiessä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tottakai jokaisella on vastuu omista tekemisistään, mutta jos tiedetään, kuten sinäkin, että on riskialtista lähteä moiselle myyntimatkalle, niin silloin olisi pitänyt varoittaa, eikä antaa saatekirjelmiä mukaan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Mistäpä ne Patrian päällikötkään Ugandan vaaroja tuntevat. Tuskin ovat kovinkaan paljon Afrikassa liikkuneet.

Olen itsekin tehnyt samalla tavalla töitä Afrikassa. Kaiken maailman firmojen esitteitä mukaan, jopa jonkun firman käyntikortit, ja sitten vain matkaan kauppoja tekemään. Nuorena itsesuojeluvaisto oli kehittymätön ja ihme, että pahemmin ei käynyt. Muutaman kerran ryöstettiin ja eräässä maassa olin 8 kuukautta panttivankina.

Tapaus on aivan saman taustainen kuin 5-6 vuotta sitten Irakiin lähti napit auki pari suomalaista liikemiestä tekemään kauppoja ja solmimaan liikesuhteita. Molemmat tapettiin heti kättelyssä, kun pääsivät maahan. Miehet olivat ennen Irakin sotaa olleet maassa urakoimassa ja mainostivat itseään maan asiantuntijoina.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #17

No, ohhoh.. Hengissä vissiin kuitenkin olet, kun tänne kirjoittelet.

Tässä on semmoinen pieni ero, että Patria on valtiojohteinen yritys, joten sillä on suurempi vastuu, kuin jollakin yksityisellä yrityksellä. Se siis tekee tästä asiasta erilaisen.

Me veronmaksajina olemme oikeutetut tietämään mitä Patriassa tehdään ja samoin sinänsä Lindéninkin toimista, koska hänelle sopeutumiseläkettä maksamme.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #17

Kuka Suomessa ei tiedä että Afrikassa voi päästä hengestään noin vain? Varsinkaan tällaiset liikemiehet jotka touhuavat aseiden kansa?
Väitteesi on aivan käsittämärön.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Miksi joku ihminen tapetaan? Melko usein siihen liittyy kosto tai rikastumistoive. Kostolle tässä on vaikea keksiä syytä, mutta hyvin jälkikäteen peitelty ryöstömurha voisi ollakin. Selvinneekö koskaan, jos rikosta tutkivat ovat jotenkin alisteisessa asemassa tekijöihin nähden?

Ihan perukamaa siellä ei oltu kaiketikaan myymässä, kuten panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Luulisi, että raha tässä on ollut motiivina, mutta kun ei tiedä tarpeeksi tämän miehen taustaa, ei voi tietää.

Epäilyksiä herättää eniten se, kun on ollut Lindénin kanssa liikenteessä. Kuten aiemmin toisaalla kerroin, eräs oululainen miesvaltuutettu sanoi aikoinaan, ettei koskisi edes pitkällä tikulla häneen.

Toivottavasti KRP ottaa nyt Lindénin kunnon kuulusteluun, jotta kertoisi matkan todellisen syyn.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Aika typerää Suvi Lindeniltä lähteä noin vain jonkun projektin perään sellaiseen maahan. Saa olla kiitollinen, että hengissä selvisi tai ei ryöstetty. Minun on vaikea kuvitella, että Suvi Linden olisi kuitenkaan syyllinen tai osallinen miehen tappoon.

Vieläkin ihmettelen mitä erikoista tässä tapauksessa on. Maailmalla, niin USA:ssa, Afrikassa kuin Etelä-Amerikassakin, tapetaan ihmisiä jatkuvasti kadulla ja hotelleissa rahan vuoksi ja usein pienenkin rahasaaliin vuoksi. Intiassakin voidaan käsi hakata isolla puukolla poikki, jos arvokelloa ei saada uhrin kädestä muuten pois. Joskus joku on roikuttanut junan ikkunasta kättään, niin siitä on puukon avulla irrotettu Rolex-kello.

Kerran tapasin eräässä Afrikan maassa 2 ranskalaista lentoemäntää, jotka olivat vapaalla erehtyneet baarikierrokselle. Molemmat oli ryöstetty putipuhtaaksi ja kaikki vaatteetkin oli viety. Rintsikat ja pikkuhousut päällä joutuivat itkien hotelliinsa liftaamaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #19

Monenmoista tarinaa tähän maailmaan mahtuu, mutta kuten aiemmin sanoin, koska Patria. Siellähän on nyt reagoitu tapahtumaan, mutta ei kahden miehen ero tuo yhtä miestä takaisin.

Siksi olisikin erittäin tärkeää saada tietää, kenen asialla Lindén ja kuollut mies olivat. Eivät he siellä pelkkinä turisteina olleet.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #19

Puhut itseäsi vastaan. Edellisessä sanoit että eivät Patrian johtajat välttämättä tienneet että siellä on vaarallista. No mistä Lind`en olisi sen tiennyt?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kyeessä voi olla myös tarkoitus estää mahdolliset asekaupat.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvää yötä ystävät! Laitan nyt kommentoinnin kiinni, kun on ollut niin pitkä päivä, että Nukkumatti kutsuu. Voikaa hyvin ja olkaa varovaisia, kun ulkona liikutte. Ugandalaiselle toimittajalle virtuaaliset halit, toivottavasti kaikki hyvin.<3

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Huomenta ja oikein hyvää lauantaita jokaiselle!:) Nyt on taas kommentointi auki, eli jos tulee uusia tai vanhoja tietoja asian tiimoilta, niin voi linkittää tai muuten kommentoida.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Montakohan tiliä lindenillä mahtaa olla ulkomailla verottajalta piilossa ja jos ei ole niin kenen luottokortilla matkustelee koko ajan ympäri maailmaa. Sopeutumiseläke ei siihen riitä. Ja onhan lindenistäkin tehty tutkintapyyntö poliisille ton sopeutumiseläkkeen takia jota nostaa vaikka on töissä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Luultavasti joko omien tai lobbaamiensa yritysten piikkiin matkustelee ja palkan maksamme me veronmaksajat sopeutumiseläkkeen muodossa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Millä tavalla "tutkiva journalismi" ilmenee Suomen osalta tässä asiassa? Suomen lehdistö on koko ajan ollut ugandalaisen tutkivan journalismin tietojen varassa. Mitään varsinaisesti omaan tutkimukseen perustuvaa ei ole julkaistu ainakaan toistaiseksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mitä erinomaista "tutkintaa" tuossa haastattelussa on ollut? Kirje tuli pyytämällä sitä haastattelun yhteydessä sen antaneelta taholta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #33

Oletko jotenkin näreissäsi, kun kiitän suomalaista mediaa tutkivasta journalismista? Mielestäni on erittäin hienoa, että nämä nyt tutkivat ja uutisoivat tästä keissistä.

Tuossa lisää luettavaa suomalaisesta mediasta. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180215220074824...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #34

Miksi olisin? Kaikki tuo, mitä suomalaisissa tiedotusvälineissä on ollut, on pelkkää uutisointia, ei tuohon mitään "tutkimusta" liity. Ei Suomessa uusia bernsteineja tai woodwardeja ole tämän perusteella syntynyt.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #35

Mistä sinä tiedät, mitä vielä kaivavat esille? Hyvällä alulla ovat tämän jutun suhteen ja kunhan jatkavat tutkimuksiaan Lindénin osalta, jäljet saattavat hyvinkin johtaa sylttytehtaalle.

Mutta tosiaan, jos sinulla on jotakin uutta annettavaa tähän keskusteluun, se otetaan mielihyvin vastaan. Turhanpäiväinen nillitys ei johda mihinkään, eikä auta ainakaan suomalaista tutkivaa journalismia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #37

Eri asia onkin, saako "suomalainen tutkiva journalismi" jotain uutta esille vai ei. Toistaiseksi ei ole julkaissut mitään uutta. Suomalaista tutkivaa journalismia ei ole olemassakaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #38

No niin Jussila, olet saanut sanottua mielipiteesi tähän blogiini ja kun mitään uutta annettavaa sinulla ei ole, niin mukavaa lauantaipäivän jatkoa!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #40

Helsingin Sanomat on julkaissut tuon Teräsvuoren kirjeen 15.2. Tässä linkki Ugandan "New Vision" -lehden 13.2. julkaisemaan artikkeliin. Siinä kirjeen sisältö on referoitu, samoinse kertoo Teräsvuoren paikallisesta naisystävästä.

https://www.newvision.co.ug/new_vision/news/147110...

Mitä uutta suomalainen tutkiva journalismi on saanut selville tähän verrattuna?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #44

Loistava juttu, että Hesari kaivoi tuon kirjeen esille, jonka New Visionin perusteella tiedettiin olevan olemassa. Tätä voisi jo sanoa monikansalliseksi tutkivaksi journalismiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #45

Ei voi. Puolakalla on aika outo käsitys tutkimisesta ja tutkivasta journalismista. Eivät Woodward ja Bernsteinkaan aivan noin kohdettaan lähestyneet.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #47

Jussila, sinä voit nyt kirjoittaa ihan oman blogisi aiheesta, kun sinua ei minun lähestymistapani miellytä.

Kuva on tuossa osoittamassa, mitä kaikkea tutkivalla journalismilla voi saada aikaiseksi ja uskon, että suomalaiset tutkivat journalistit muistavat varmasti tämän myös.

Kiitos kuuluu heille, etkä sinä voi sitä ottaa mitenkään pois, ainakaan tästä blogista.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jospa tämä melko hämärä keissi olisi kipinä jollekkin toimittajalle ruveta kaivamaan totuutta esiin. Mutta niinkuin banaanivaltioissa yleensä käy niin toimittajat hiljennetään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Sepä se, varsinkin jos menee liian lähelle poliittista eliittiä. Toivotaan nyt, ettei toimittajien suita tukittaisi valtamedian itsensä taholta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Jos olen oikein ymmärtänyt niin toimittajat tutkivat tätä asiaa varsin ahneesti.
Eikä varmastikaan aivan pyyteettömästi. Kun jotain löytyy, siitä saa sulkia hattuun ja ihan aiheesta.

Ongelma on tietenkin se että asianosaiset tekevät kaikkensa estääkseen tietojen tulemisen julkisuuteen.
Suvi Lindénin epätotuudet roolistaan viestintä..... toimittajat jo ampuivat alas.

Paras esimerkki tästä tulee mieleeni Nixonin pudotus aikanaan.

Toivottavasti tuo viimeinen lauseesi ei toteudu.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mielenkiintoiseksi menee. Jotakin erikoista siellä Ugandassa tapahtuu. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180217220075245...

Hyvä, että suomalaiset toimittajakollegat uutisoivat näistä käänteistä, koska monikaan ei ulkomaisia lehtiä lue.

Tuossa myös tuo Hesarin uutinen. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005571103.html

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

"Ugandaan on aseidenvientikielto. Patria on myöntänyt, että prosessissa harkinta on pettänyt." https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005571135.html

Pahan kerran tosiaankin harkinta pettänyt, kun prosessin jäljiltä löytyy kuollut mies.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Ugandaan on aseidenvientikielto. Patria on myöntänyt, että prosessissa harkinta on pettänyt."

Ritva, mistä tuo tieto aseidenvientikiellosta löytyy? Ei ainakaan linkkaamastasi Iltasanomien jutusta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Katos kummaa, eipä löydykään enää. Pitääpä laittaa toimittajalle kyselyä. Hyvä kun huomasit!

---

Tuossa linkissä mainitaan myös tuo aseidenvientikielto. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005568270.html

"SUOMALAINEN liikemies löydettiin viime maanantaina kuolleena hotellihuoneestaan Kampalassa Ugandassa. Myöhemmin selvisi, että mies oli Ugandassa muun muassa markkinoimassa Patrian tuotteita.

Ugandaan on aseidenvientikielto.

Omistajaohjausministeri Mika Lintilä (kesk) on pyytänyt Patrialta lisäselvitystä yhtiön toiminnasta Ugandasta."

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Satakunnan Kansan mukaan "Tällaiset ohjeet Suomella ja EU:lla on asevientiin – Uganda ei ole kiellettyjen maiden listalla"

https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/tallaiset-o...

Nyt sitten herättääkin ihmetystä, että miksi kaksi Patrian pomoa sai potkut, jos he eivät ole mitään väärää tehneet?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hei Harri!

Jutun tehnyt toimittaja vastasi nyt, että alkuperäinen maininta aseidenvientikiellosta Ugandaan oli virheellinen. Ugandaan ei ole aseidenvientikieltoa ja siksi hän oli poistanut lauseen jutusta.

Mielestäni erinomaista toimintaa, tietenkin ensinnäkin se, että huomasit asian ja toiseksi se, että toimittaja kertoi poiston syyn.

Ollaan valppaina!:)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #60

Ritva, mulla on tarpeeksi hommia pitäessäni blogistit täällä rehellisinä. Pitääkö mun vielä lisäksi korjata mediankin virheet?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #61

Ei tietenkään tarvi, mutta hyvä että huomasit, niin toimittaja korjasi virheensä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #62

Muuten olen sitä mieltä, että min. Lintilä (kepu) on jo tehnyt tarpeeksi vahinkoa Suomen veronmaksajille kyseenalaistamalla Patrian kansainvälistä mainetta.

Patria juuri menetti ison kaupan Qatarissa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #63

Liittyikö Ugandan tapahtumat tähän Qatarin kauppaan jollain tavoin?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #63

Jos nyt käsitin oikein, niin olet sitä mieltä, että Suomen pitäisi lisätä asekauppaa.

Jos näin on, niin sitten olemme väärillä puolilla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #65

Suomen puolustaminen edellyttää aseita ja asejärjestelmiä, miehistönkuljetuskapasiteettia, jne. On tärkeää, että meillä on kyky itse suunnitella ja valmistaa osa näistä tarpeista.

Jos viennin avulla saadaan lisää tahoja jakamaan tuotekehitys- ja yleiskuluja, niin sitä parempi meille.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #66

Viemällä aseita Lähi-Itään tai Pohjois-Afriikkaan tai eteläiseen Aasiaan häviämme kaiken sen vähän mitä asekaupasta jää valtion kassaan kun näiden (-kin) aseiden avulla tänne ajetaan lisää "pakolaisia".
Vaikuttaa vähän niin kuin "verirahoilta"?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #67

Nyt alkaa olla laajemminkin ymmärretty, että esim. vuoden 2015 tulijatulvasta yli 90% oli elintasoshoppaajia tai muita "interreilaajia". Aseilla, Patrian tai muidenkaan valmistamilla, ei ollut tähän mitään osuutta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #68

Oli mitä oli, noilla alueilla käytävien sotien varjolla he tänne tulivat ja ilmeisesti 2/3 -osaa saa jäädä tai jäävt vaikka eivät saisikaan.
Meillä on nyt siis mm. Syyrian, Irakin, Adfganistanin, Libyan, Somalian ym. maiden sisällissodilla ja kapinoinnilla ja ties millä aiheutetun hävityksen takia täällä siis 20 000 ihmistä jotyka meidän tulee elättää vuosia.
Ovat he "shoppaajia" tai pakolaisia tai maahnamuuttajia tai mityä tahansa, täällä he ovat pakolaisstatuksella ja ties minkä suojan tarpeen perusteella.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #69

Jokke,
Patria toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Puolassa,
Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ja Etelä-Afrikassa. Heillä ei ole mitään tekemistä mainitsemissasi Syyrian, Irakin, Adfganistanin, Libyan, Somalian sisällissodissa.

Tämän Ugandan tapauksen yhteydessä on puhuttu Patriasta pelkästään asetoimittajana, mikä on suuri virhe. Patria valmistaa myös ajoneuvoja viranomaisille sekä siviililentokoneiden ja helikopterien osia, jne.
Konsernissa toimii 2.900 ammattilaista.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #70

Kiitoksia tiedoista Harri.
Olen mm. toimittanut laitteita Patrialle. En tarvitse konsernista lisätietoa.
Meille ovat nuo ihmiset tulleet sotien takia. Sotien joissa käytetään asevalmistajien aseita.
On väistämätöntä että aseita liikkuu alueella maasta toiseen kuten nyt on ilmennyt vastaansanomattomasti Jemenissä. Ja kun tällaista tulee julki, kyseessä on aina jäävuoren huippu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #73

Ideaalisessa maailmassa voitaisiin lopettaa asekauppa, aseiden valmistus ja käyttö.
Mutta...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #68

Mistä tähän perustat näkemyksesi?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #71

Nimenomaan Irakista ja Afganistanista tulleiden tp-hakijoiden saamien hylkäyspäätösten määrään.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #72

Kuinka suuri osa näistä hylsyn saaneista on edelleen maassa?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #74

Tarkkaan en osaa sanoa, mutta viranomaiset ovat huolissaan siitä, että liian suuri osa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Aseasiantuntija Patria-kohusta: ”Lindénin osuus tässä tarinassa on mahdollisesti jotain ihan muuta kuin mitä julkisuudessa on ollut esillä” http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180217220075245...

"Pulkin mukaan on mahdollista, että Patrian nimeä on käytetty keppihevosena muun liiketoiminnan edistämiseen Ugandassa. Näiden liiketoimien selvittämisessä riittää tutkiville toimittajille töitä."

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005570489.html

"Lindén itse viittasi tehtäväänsä laajakaistakomission erityislähettiläänä, kun hän keskiviikkona ensimmäistä kertaa selvitti Ugandan-matkansa tarkoitusta Facebookissa":

Täältä löytyy seuraavaa tietoa: "Langaton verkkoliikennetekniikka on nousemassa yhdeksi kaikkein merkittävimmäksi sotateollisuuden alaksi".

http://www.sadankomitea.fi/files/Missa_soditaan_su...

Sivu 39; "Langaton verkkoliikennetekniikka on nousemassa yhdeksi kaikkein
merkittävimmäksi sotateollisuuden alaksi. Sen liikevaihto on toistaiseksi Patrian AMV pyöräajoneuvoja vähäisempää, mutta toisaalta se on taas kiinteässä yhteydessä Suomelle muuten niin tärkeään tekno-logiateollisuuteen. Alan edistämiseksi Suomi on ollut perustamassa
EU:n tasolla yhteistä ohjelmistoradioprojektia (ESSOR). Suomesta
mukaan valittiin hallituksen esityksen mukaisesti Elektrobit. Suomessa
alan keskeisenä tutkimus- ja koulutuskeskuksena toimii Oulun yliopiston CWC (Centre for Wireless Communications). Toinen tärkeä tuote
on optinen DCN-viestintäteknologia, jonka markkinoijana toimii NK
Draka Cables".

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kiitos tuosta linkistä! Onko tosiaan niin, että Patrian avulla avattiin ovia, mutta Lindénin asia olikin tuo langaton verkkoliikennetekniikka?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Yle Ugandan poliisin tiedotustilaisuudessa: Suomalaisen ruumiissa vieraita aineita, useita pidätettyinä https://yle.fi/uutiset/3-10081798

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Patria oli ottamassa Ugandassa kuollutta suomalaismiestä konsultiksi Pakistaniin
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180219220075577...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tätä Patria ei kertonut ministerille: Yhtiö lähetti Ugandassa kuolleelle liikemiehelle salassapitosopimuksen jo viime keväänä http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802192200757675...

Nyt puhuu Ugandassa kaapattu toimittaja: He uskoivat, että olin työskennellyt läheisesti suomalaismiehen tappajien kanssa
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180220220075795...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Patrian suomalaisliikemiehelle lähettämä salassapitosopimus mainitsee erikseen valtionyhtiön viime vuonna Romanialle tekemän AMV-panssariajoneuvotarjouksen."

Tämä on tavallista, sopimuksessa rajataan hyvin tarkkaan, mitä se koskee Ei liity mitenkään Ugandaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Liittyy siis siihen, että miehen kanssa oli käyty neuvotteluja aiemmin, vaikka toisin annettiin ymmärtää.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #79

Kyllähän se jo tiedettiin, että Teräsvuori oli Patrian kanssa tekemisissä myös Qatarissa ja Pakistanissa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #80

Siksi olikin outoa, että lähdettiin ensin puhumaan esitteiden printtaamisesta ym. höpöjuttuja. Lopulta nämä valheet johtivat sitten kahden pomon potkuihin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #80

Eikö e ollut niin että häntä oli ajateltu markkinointityöhön mm. Pakistanissa? Että mitään ei oltu vielä tehty tai päätetty?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ministeri Lintilä: Patria julkistaa huomenna yksityiskohtaisen selvityksen Uganda-vyyhdistä http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802202200758624...

"Alun perin Patria kertoi suomalaisen liikemiehen tulostaneen omatoimisesti Afrikan-matkalleen mukaan yhtiön esitteitä Patrian nettimateriaalipankista, eikä yhtiön ensimmäisten lausuntojen mukaan sillä ollut suomalaismiehen kanssa mitään yhteistyötä."

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ugandan ylin poliisijohto: Suomalaismiehen elimistöstä löytyi kokaiinia ja hyönteismyrkkyä https://yle.fi/uutiset/3-10084555

Yle: Ugandan poliisi kertoi suomalaisen liikemiehen kuolinsyyn – suusta löytyi tunnistamatonta ruskeaa ainetta https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005575283.html

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ugandassa pidätetty toimittaja IS:lle: Suvi Lindén kertoi poliisille virheellisiä asioita https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005575399.html

Ugandassa siepattu, poliisina esiintynyt toimittaja IL:lle - näin outo haastattelu Suvi Lindénin kanssa eteni http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180220220075933...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Teräsvuori-Lindenin tapaista uutispaukkua ei tule joka päivä tai viikkokaan.

Silti, Ritva, oletko jäänyt koukkuun?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kerään tähän blogiin näitä uutisia ja sitten kun joskus saamme jotakin selvyyttä asiaan, niin voisin tehdä vaikka koosteen näistä.

Mielestäni suomalainen media on nyt erittäin hyvin tähän tapaukseen panostanut, joten annan kyllä arvoa heidän toiminnalleen!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kuvat: Tällä saatekirjeellä suomalaismies meni Ugandaan - ”Mukanani on entinen ministeri Suvi Lindén” http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802212200761498...

Huomaa myös kuvateksti: "Charles Etukuri syyttää Suvi Lindéniä sieppauksestaan, koska tämä antoi virheellistä tietoa ISO:lle. (KUVAYHDISTELMÄ/AFP/LEHTIKUVA/NEW VISION)"

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ugandan hotellikuolemien omituiset yksityiskohdat: Suomalais- ja ruotsalaismiehen ruumiit löydettiin peräkkäisinä päivinä, sama kuolinsyy https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005576490.html

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005576892.html "Tiesimme, että siellä oli ex-ministeri Suvi Lindén matkalla mukana. Sen tiesimme etukäteen, mutta millä asialla, sitä emme tiedä."

Jahaa, olisikohan kannattanut kysyä?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Uganda-kohu: Miksi kolme alaistasi sai lähteä, mutta et sinä, Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo? http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802212200762...

"Joko teille on selvinnyt tai oletteko yrittäneet selvittää, että mitä ihmettä kokoomuksen ex-ministeri Suvi Lindén teki tällä reissulla?

- Siitä meillä ei ole tietoa. Myyntipäällikkömme tiesi etukäteen, että hän on siellä, mutta se, että mikä hänen varsinainen asiansa oli, siitä meillä ei ole tietoa. Emme me ole sitä myöskään pyrkineet selvittämään.

Miksi ette?

- Se on mielestäni median tehtävä. Kun meillä ei ole häneen yhteyttä eikä hän ole meidän asiallamme ollut, niin en tiedä miksi meidän pitäisi sitä selvittää.

Eikö Patriaa kiinnosta hänen roolinsa, kun hän on kuitenkin ollut siellä teidän esitteitänne esitelleen liikemiehen kanssa?

- Ehdottomasti se (rooli) kiinnostaa, kun se löytyy - jopa yksityisenä kansalaisena - mutta meillä ei ole resursseja sitä erityisesti selvitellä.

TOMMI PARKKONEN
tommi.parkkonen@iltalehti.fi"

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Liikemiehen kuolemasta Ugandassa ja Suvi Lindénistä on jäljellä yhä monta kysymystä

https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/liikemiehen-kuol...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005578516.html

Lindén vaikenee edelleen Ugandasta – Näihin kysymyksiin ex-ministeriltä odotetaan vastausta https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005577580.html

Patrian neuvottelukunnan Wallinheimo STT:lle Lindénistä- ”Hänellä olisi hieman tarvetta selittää tätä julkisesti” http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802222200766168...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

”Miksi ette kysy Lindéniltä?” - ugandalaisupseeri, ministeri ja puoluetoveri vaatineet jo ulostuloa - asiantuntija arvioi vaikenevan ex-ministerin käytöstä: ”On rikkonut monta perussääntöä” http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802232200766583...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"[Petteri] Väänäsen mielestä Lindénin pitäisi nyt hankkia asiantuntija-apua viestintäänsä."

Kuis sattuikaan, Väänänen itse sanoo olevansa kriisihallinnan konsultti. Ainakin hän on Arja Alhon ex-mies, ja siinä sitä on kriisiviestintää opeteltu.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hehheh.. Sepäs sattui. Ehkäpä Lindén kääntyy hänen puoleensa;)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Lehti: Kolme naista pidätetty osallisuudesta suomalaismiehen kuolemaan Ugandassa http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180224220076939...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka
Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapausta tutkiva toimittaja aikoo haastaa sieppaajansa oikeuteen http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180226220077364...

"Ugandalaisen New Vision -lehden toimittaja Charles Etukuri kertoo Iltalehdelle, että Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tutkinta on edistynyt kuolinillan ajalta. Etukuri sanoo, että suomalaismiehellä oli ollut illan aikana paljon rahaa mukanaan. Hän oli palkannut itselleen kuljettajan.

- Suomalaismies veti paljon rahaa taskuistaan, Etukuri kertoo."

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Yle Ugandassa: Liikemies ja entinen ministeri tulivat Afrikan helmeen – nyt tutkitaan murhaa, petosta ja kumouksellista toimintaa

Ylen toimittaja kulki matkalaisten jäljillä Ugandassa. https://yle.fi/uutiset/3-10086418

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Uusi paljastus Uganda-mysteeristä: Suvi Lindéniä kuulusteltiin viisi tuntia todistajana – "Ei tietoa yön tapahtumista" https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/uusi-pa...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ugandassa kuolleen suomalaisen tapauksessa uusi käänne: Turvallisuuspalvelun mukaan hotellin turvakameran nauhaa oli peukaloitu https://yle.fi/uutiset/3-10104836

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Helsingin Sanomat: "Turvallisuuspalvelu ugandalaislehdelle: Suomalaisen liikemiehen surma oli suunniteltu – poliisi on eri mieltä
Turvallisuuspalvelun edustaja perustaa tietonsa valvontakameranauhoihin, joita on hänen mukaansa peukaloitu." https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005599738.html

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Suvi Lindén saa yli 5 000 e/kk sopeutumis­eläkettä – tällaisiin hulppeisiin kohteisiin hän on matkustanut ympäri maailmaa https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005600250.html

"Kansanedustajan työttömyysturvan varassa elävä ex-ministeri Suvi Lindén, 55, on kiertänyt maailmaa teknologiafirman edustajana.

Entisen ministerin Suvi Lindénin (kok) matkustaminen nousi julkisen huomion kohteeksi alkuvuonna Lindénin Ugandan-matkan seurauksena."

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Viidelle syytteet suomalaisen liikemiehen taposta Ugandassa - yksi syytetyistä turvallisuuspalvelun upseeri http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180323220083362...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Karmea hotellihuonelöytö, toimittajan sieppaaminen, epäiltyjen vangitseminen... Suomalaismiehen taposta Ugandassa syytetyt oikeudessa - näin tapahtumat etenivät
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180409220086588...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset